Återställning upp till hårdgjord yta

När grävarbetena utförts kommer marken att återställas upp till hårdgjord yta. Du som boende ansvarar därefter själv för att anlägga plattor, grus, gräs eller trädäck på egen bekostnad. Du har inte rätt till ersättning för återställande av staket, plattor, trädäck eller liknande som måste tas bort i samband med grävarbetena.

Inget godkännande av anläggning av ytskikt på framsidan krävs – tillstånd krävs dock alltid för åtgärder som kan eller är bygglovs- eller marklovspliktiga.

Styrelsen har beslutat att inget individuellt godkännande behövs för anläggning av nytt ytskikt på framsidan av husen i samband med att grävarbetena utförs. OBSERVERA ATT TILLSTÅND DOCK KRÄVS OM DU PLANERAR ATT ANLÄGGA NYTT YTSKIKT PÅ BAKSIDAN.

 

Styrelsen rekommenderar att endast grovåterställning görs under hösten 2015 på grund av risk för sättningar i marken.

 

Samtliga åtgärder ska utföras fackmannamässigt i enlighet med föreningens ordningsregler, vilket bland annat innebär att du måste se till att rätt lutning erhålls för att undvika vattenskador på föreningens hus.

 

För anläggning av bodar eller annan utrustning som kan eller är bygglovspliktig krävs att ansökan om bygglov godkänts av Sollentuna kommun. Därefter ska ansökan om godkännande skickas in till styrelsen. Styrelsen kan därefter bevilja godkännande av åtgärden. Observera att inga åtgärder får genomföras förrän styrelsen gett sitt godkännande. Läs mer om bygglov på Sollentuna kommuns webbplats.

 

För åtgärder som är marklovspliktiga gäller samma regler, det vill säga att ansökan måste godkännas av Sollentuna kommun och ansökan därefter skickas in till styrelsen för godkännande. Även här gäller att inga arbeten får påbörjas förrän styrelsen godkänt åtgärden. Läs mer om marklov på Sollentuna kommuns webbplats.

 

För utformning av staket, plank och murar gäller Sollentuna kommuns regler. Dessa kan sammanfattas enligt följande:

 

Murar/kantstöd får maximalt vara 50 cm höga. För högre murar/kantstöd krävs bygglov
Staket upp till en maximal höjd av 120 cm är bygglovsbefriade. Högre staket kräver bygglov. Staketen ska bestå av minst 33 procent luft.

 

För mer information om bestämmelserna kring murar, plank och staket se Sollentuna kommuns webbplats.          

 

Tänk också på att stora träd och buskar kan vara störande för grannen